Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Üdvözlünk webáruházunkban! Világmárkák színes kínálatával várunk téged és gyermeked! Találd meg nálunk legújabb cipődet, ruhádat, táskádat!

Blog

Hogyan találjunk optimális babacipőt gyermekünknek?

Sophies
2021.06.09 13:54
Hogyan találjunk optimális babacipőt gyermekünknek?

A babacipő kiválasztása nagy dolog egy család életében. A gyermekek kezdő lépései mérföldkőnek számítanak minden anyuka és apuka életében. Nagy figyelmet szentelnek annak kiválasztására, és ez nem véletlen.A piacon a 17-es, 18-as kis méretekben is szép számmal lehet termékeket találni a kínálatban, de vajon mindegyik kialakítása megfelel-e egy baba első lépéseihez?

Mire figyeljünk a babacipő kiválasztása során?

Korábban arról már ejtettünk szót, hogy mire kell figyelni nagyobb gyermekek lábbelijének a kiválasztásánál, de érdemes külön megvizsgálni, hogy a még járni nem tudó vagy éppen adott pillanatban tanuló gyermekek esetében milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani a babacipő kiválasztása során. Nagyon fontos, hogy az első cipők esetében olyan lábbelire essen a szülők választása, amely optimális terhelést enged a lábak számára. Az első év a lábfejlődés szempontjából kritikus időszak, ekkor lehet megalapozni azok egészséges kialakulását.

A kisgyerekeknek, akik még csak a járást tanulják, nem fejlődtek még ki a lábaik: ízületeik lazák, és a sarok- és bokacsont is befelé dől. A megfelelő tartás kialakulásához évekre van szükség. A fejlődés ezen szakaszában jellemző, hogy a gyerekek lábujjhegyre állnak, vagy akár kapaszkodnak az ujjaikkal. Fontos, hogy mindezt szabadon megtehessék, mivel a járás kialakulása összefüggésben van a neurológiai fejlődéssel is.

A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy a mozgásfejlődés mászást elhagyó szakaszában, amikor a gyerekek másznak is, de már próbálgatják is saját lépéseiket, a legjobb, ha olyan lábbelit hordanak, amiben a járásuk leginkább hasonlít a mezítláb történő járáshoz. Ennek oka, hogy a boka és a talp izmai lépésről lépésre erősödnek és fejlődnek. A láb kialakulása szempontjából ez a nem egyenletes terepen a legoptimálisabb.

A kemény talpú cipőben a szabad mozgás nem biztosított, ezért a legjobb a járás kezdeti szakaszában olyan cipőt adni a gyermekre, amely puha talpú, és kizárólag a láb minimális védelme miatt van a babák lábán. Ezt igazolja az ortopéd orvosok azon tanácsa is, hogy a kisgyerekek, gyerekek minél többet járjanak a természetes talajon mezítláb.

Azt is sokszor hangsúlyozzák a hozzáértők, hogy a kemény talaj nem tesz jót a gyermeklábaknak, ezért olyan felületeken, ami nem természetes - például a lakásban a járólap -, olyan lábbelire van szükség, amely valamennyire tudja biztosítani a láb számára a mezítlábas élményt, vagyis a puha, rugalmas, kényelmes lábbeliket érdemes elsősorban választani. Olyan típust, amely akár webáruházunk készletében is elérhetőek.

Milyen előnyökkel jár, ha puha talpú babacipőt visel gyermekünk?

A puhatalpú cipők segítik a lábszár hátsó izomzatának fejlődését, erősödését, mivel szabadon hagyják, hogy a láb bármilyen irányba mozoghasson. A gyerekek a lábujjhegyre állással és az egyéb irányba történő mozgással kitűnően haladnak majd a fejlődés útján, gyorsan és szépen elkezdik majd az önálló járást. Ezt a fejlődési vonalat egy keményebb talpú cipőben jóval nehezebben tudnák megtenni.

A puha talpú cipőben történő lépdelés szinte teljesen megegyezik a természetes talajon történő járással, a mezítlábasság érzetét adja a babáknak, és ezzel nem csak az izmok, hanem az egyensúlyérzék fejlesztéséhez is kitűnően hozzájárul. A járásfejlődés ezen szakaszában a puha talpú cipőknek köszönhetően a baba képes az egyre biztosabb járás kialakítására.

A puha talpú cipőt akkor érdemes keményebb talppal rendelkező, lábat jól tartó cipőre váltani, amikor a gyermek már nem a kezdeti járástanulás szakaszában vannak, hanem kicsit tapasztaltabban és rutinosan kezdi szelni a métereket.