Üdvözlünk webáruházunkban! Világmárkák színes kínálatával várunk téged és gyermeked! Találd meg nálunk legújabb cipődet, ruhádat, táskádat!

Blog

Hogyan találjunk optimális babacipőt gyermekünknek?

Sophies
2021.06.09 13:54
Hogyan találjunk optimális babacipőt gyermekünknek?

A babacipő kiválasztása nagy dolog egy család életében. A gyermekek kezdő lépései mérföldkőnek számítanak minden anyuka és apuka életében. Nagy figyelmet szentelnek annak kiválasztására, és ez nem véletlen.A piacon a 17-es, 18-as kis méretekben is szép számmal lehet termékeket találni a kínálatban, de vajon mindegyik kialakítása megfelel-e egy baba első lépéseihez?

Mire figyeljünk a babacipő kiválasztása során?

Korábban arról már ejtettünk szót, hogy mire kell figyelni nagyobb gyermekek lábbelijének a kiválasztásánál, de érdemes külön megvizsgálni, hogy a még járni nem tudó vagy éppen adott pillanatban tanuló gyermekek esetében milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani a babacipő kiválasztása során. Nagyon fontos, hogy az első cipők esetében olyan lábbelire essen a szülők választása, amely optimális terhelést enged a lábak számára. Az első év a lábfejlődés szempontjából kritikus időszak, ekkor lehet megalapozni azok egészséges kialakulását.

A kisgyerekeknek, akik még csak a járást tanulják, nem fejlődtek még ki a lábaik: ízületeik lazák, és a sarok- és bokacsont is befelé dől. A megfelelő tartás kialakulásához évekre van szükség. A fejlődés ezen szakaszában jellemző, hogy a gyerekek lábujjhegyre állnak, vagy akár kapaszkodnak az ujjaikkal. Fontos, hogy mindezt szabadon megtehessék, mivel a járás kialakulása összefüggésben van a neurológiai fejlődéssel is.

A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy a mozgásfejlődés mászást elhagyó szakaszában, amikor a gyerekek másznak is, de már próbálgatják is saját lépéseiket, a legjobb, ha olyan lábbelit hordanak, amiben a járásuk leginkább hasonlít a mezítláb történő járáshoz. Ennek oka, hogy a boka és a talp izmai lépésről lépésre erősödnek és fejlődnek. A láb kialakulása szempontjából ez a nem egyenletes terepen a legoptimálisabb.

A kemény talpú cipőben a szabad mozgás nem biztosított, ezért a legjobb a járás kezdeti szakaszában olyan cipőt adni a gyermekre, amely puha talpú, és kizárólag a láb minimális védelme miatt van a babák lábán. Ezt igazolja az ortopéd orvosok azon tanácsa is, hogy a kisgyerekek, gyerekek minél többet járjanak a természetes talajon mezítláb.

Azt is sokszor hangsúlyozzák a hozzáértők, hogy a kemény talaj nem tesz jót a gyermeklábaknak, ezért olyan felületeken, ami nem természetes - például a lakásban a járólap -, olyan lábbelire van szükség, amely valamennyire tudja biztosítani a láb számára a mezítlábas élményt, vagyis a puha, rugalmas, kényelmes lábbeliket érdemes elsősorban választani. Olyan típust, amely akár webáruházunk készletében is elérhetőek.

Milyen előnyökkel jár, ha puha talpú babacipőt visel gyermekünk?

A puhatalpú cipők segítik a lábszár hátsó izomzatának fejlődését, erősödését, mivel szabadon hagyják, hogy a láb bármilyen irányba mozoghasson. A gyerekek a lábujjhegyre állással és az egyéb irányba történő mozgással kitűnően haladnak majd a fejlődés útján, gyorsan és szépen elkezdik majd az önálló járást. Ezt a fejlődési vonalat egy keményebb talpú cipőben jóval nehezebben tudnák megtenni.

A puha talpú cipőben történő lépdelés szinte teljesen megegyezik a természetes talajon történő járással, a mezítlábasság érzetét adja a babáknak, és ezzel nem csak az izmok, hanem az egyensúlyérzék fejlesztéséhez is kitűnően hozzájárul. A járásfejlődés ezen szakaszában a puha talpú cipőknek köszönhetően a baba képes az egyre biztosabb járás kialakítására.

A puha talpú cipőt akkor érdemes keményebb talppal rendelkező, lábat jól tartó cipőre váltani, amikor a gyermek már nem a kezdeti járástanulás szakaszában vannak, hanem kicsit tapasztaltabban és rutinosan kezdi szelni a métereket.